Frenzi grappa's

Grappa wordt verkregen door distillatie van de bij de start van het vinificatieproces (de persing) vrijkomende "vinacce" of marc (gefermenteerde, niet geheel uitgeperste druivenresten en bezinksels).

Grappa mag gelden als typisch Noord-Italiaans, de productiewijze was tot de het begin van deze eeuw uitsluitend kleinschalig en sterk regionaal gebonden, de naam kon verschillen in de verschillende Noorditaliaanse dialecten. Zo werd in het begin van de vorige eeuw de benaming "grappa" voornamelijk gebruikt in Lombardia. In Piemonte was de term "branda" gebruikelijk en in Trentino en Veneto: "sgnapa".

Aanvankelijk ging het om een "arm" product, gestookt door ambulante distillateurs, met als grondstof de overblijfselen van de wijnproductie. De zuiverheid van dit soort distillaten liet veelal te wensen over met als gevolg dat her en der op het platteland plaatselijke distillateurs met regionaal verschillende grondstoffen en methoden zich begonnen te wijden aan een beter product.

De grootschalige produktie begon in Veneto, gedurende de eerste wereldoorlog maakten de soldaten op grote schaal kennis met het product van de grotere distilleerderijen.

Het afzetgebied voor grappa werd daarmee uitgebreid tot het heel Italië. Het nieuwe afzetgebied kon onmogelijk vanuit de traditionele productiewijzen in haar behoefte voldoen, terwijl ook de industriële revolutie en aanscherping van accijnsregelgeving gunstig waren voor de grotere industriële distillateurs.

Deze industriële distillateurs met hun continu installaties hielden dan ook tot op heden een groot deel van de markt in handen. De kleine ambachtelijke distillateur ("grappaiolo artigiano") kon zich desondanks op een aantal plaatsen handhaven. De voornaamste reden hiervoor was de kwaliteit van zijn product. De laatste jaren is door verfijning en perfectionering van traditionele productiemethoden door een aantal kleine distillateurs een opmerkelijk kwaliteitsniveau bereikt.

Frenzi heeft de grootste collectie grappa's (110) van Nederland. Onze kennis en passie voor grappa brengen wij graag over naar onze gasten. Vraag naar een mini proeverijtje aan onze bediening. U zal verbaast zijn over de verschillen en de zachtheid van de diverse grappa's.

Een kleine opsomming van onze grappa collectie:

frenzi grappa collectie
  • Romano Levi
  • Casa Luparia Mavasia
  • Casa Luparia Moscato
  • Casa Luparia Dolcetto
  • Casa Luparia Grinolino
  • Casa Luparia Nebbiolo da Barolo
  • Casa Luparia Barbera
  • Casa Luparia, stravecchia
  • G.Bertagnoli
  • Nonino (grappa & UE)
  • Walcher Goldmuskateller
  • Walcher Lagrein
  • Walcher Chardonnay
  • Walcher Cabernet
  • Walcher Gewurztraminer
  • Antonuti Pinot Grigio
  • Serboni Vernaccia "passita'
  • Moroder, rosso conero
  • Moroder, rosso conero barrique
  • Fabiano, amarone della valpolicella
  • Nardini Blanco
  • Nardini Ruta
  • Nardini, Genziana
  • Nardini, stravecchia
  • Magnoberta
  • Marolo
  • La Civette l'Uva
  • La Civette Prosecco
  • Tornesi, brunello di montalcino
  • Poli Traminer
  • Poli d'Uva
  • Poli Torcolato Barrique
  • Poli Cleopatra
  • Poli Sassicaia
  • Sibona
  • Lorenzo Inga
  • Borgo Vecchio
  • Giribaldi, chamomilla
  • Gianduia Crema
  • Limoncino
  • Ferrari
  • Rutta

Share this on:

Studio 16 Websolutions webdesign & SEO marketing